Lietuvių kalbos savaitė

Šių metų vasario 13-17 dienomis Vilniaus r. Nemenčinės lopšelyje darželyje vyko lietuvių kalbos savaitė, kurios metu buvo organizuota įvairių veiklų, edukacijų, pramogų, skirtų  lietuvių kultūrai, istorijai ir tradicijoms puoselėti.

Vasario 13-ą dieną buvo organizuotos kūrybinės dirbtuvės „Aš ir mano Lietuva“ su dailininke ir poete Božena Naruševič. Vaikai su menininke kūrė trispalvį Lietuvos žemėlapį, kurį spalvino  guašu ir puošė širdelėmis, lipdukais. Taip pat ir grupėse vaikai tapė piešinius Lietuvos tematika , kurie eksponuojami lopšelio darželio erdvėse.      

Vasario 14-ąją Nemenčinės lopšelio darželio bendruomenė dalyvavo šventiniame renginyje, kuris buvo skirtas Vasario 16-osios šventei paminėti. Renginį iškilmingai pradėjome Lietuvos valstybės himnu (Tautiška giesme), o renginio organizatorės su vaikais vilkėjo tautiniais kostiumais ir kartu su mokytojomis demonstravo Lietuvos etnografinių regionų tautinius rūbus. Renginio mažieji žiūrovai galėjo stebėti modelius ir išgirsti  įdomų  pristatymą apie kiekvieno iš 5-ių Lietuvos regionų kostiumų išskirtinumą. Po kvapą gniaužiančio Madų šou „Prie ištakų“, renginio dalyviai ir žiūrovai tikrino žinias ir varžėsi viktorinoje „Ką žinai apie savo šalį -Lietuvą?“. Vaikai gebėjo matyti interaktyvioje lentoje pateiktą vaizdinę  medžiagą  bei rinktis iš duotų atsakymų teisingą atsakymo variantą. Buvo džiugu matyti ir girdėti, kad mūsų mažieji žino, koks miestas yra Lietuvos sostinė, geba išvardinti didžiuosius Lietuvos miestus, teisingai įvardino nacionalinį Lietuvos medį, gėlę, paukštį, žino, kas sukūrė Tautišką giesmę. Po viktorinos dalyviai buvo vaišinami tradiciniais lietuviškais užkandžiais , o po vaišių  buvo kviečiami pašokti lietuvių liaudies ratelius, kurie smagiai ir šauniai vainikavo šventinį renginį.

Vasario 15-ą dieną lopšelio darželio ugdytiniai kartu su mokytojomis gamino trispalves vėliavėles ir dalyvavo Nemenčinės miesto daugiafunkcinio kultūros centro organizuotoje parodoje „Mano vėliavėlė“. 3-ios „Nykštukų“ grupės ugdytiniai visas pagamintas vėliavėles nešė į NDKC, o išvykos metu taip pat lankėsi šalia esančiame Vilniaus krašto etnografiniame muziejuje, kur galėjo susipažinti su tautodailininkų darbais , pamatyti senovinius namų ūkio ir buities eksponatus, išgirsti įdomių pasakojimų apie gyvenimo praeityje ypatumus.

 Dar vienas edukacinis užsiėmimas vyko su Švenčionių r. Pabradės kultūrinio paveldo puoselėtoja, juostų pynimo kūrėja ir meistre Nina Golovač. Pamokėlės metu vaikai išmoko spalvų ir raštų derinimo suptilybių, sužinojo, kaip audžiamos ir pinamos lietuvių tradicinės tautinės juostos. Gebėjo patys sukurti ir nusipinti draugystės apyrankes.

Penktadienį, vasario 17 d. vaikų laukė staigmena. Visų grupių ugdytiniai buvo pakviesti į muzikos salę, kur buvo organizuota Vaikų diskoteka. Linksma muzika, lietuviškos vaikiškos dainelės, interaktyvioji  lenta, dekoracijos, salės apšvietimas ir šviečiančios apyrankės vaikus nuteikė labai žaismingai ir džiugiai. Manome, kad smagi nuotaika ir vaikų šypsenos yra geriausias įrodymas, kad šventinė lietuvių kalbos savaitė vaikams buvo linksma,  įdomi ir  prasminga.

Lietuvių kalbos savaitės organizatorės